Friday, January 4, 2013

2013: 1st Entry Ayam Pongteh & 'Kacau-goreng' (Stir-fry) Sayur

Rabu: 3 Jan 13

Sepatutnye ku ke kerja ... but mata kanan bengkak kene eye infection. Maybe pasal bulu mata masok dalam mata kot. hee hee 

Breakfast selepas ke klinik

anyway  ... dah lama gitu kan dapur tak berasap. Saya berazam untuk sering masak dan makan dirumah.  Almaklum start of the year ... ade chance hangat2 taik ayam je ... tapi hopefully not lah.


So since dah dapat MC ... aside from resting ... kite masak ler ye ... 


Satu daripada blogger yg saya amat salute skali dan follow ialah Mat Gebu sebab recipe dia best-best belaka.  So Ayam Pongteh nie adalah salah satu recipe yg saya cuba from blog dia.

Click on Tiffin Biru to go to his site.



BAHAN-BAHANNYA

1/2 chicken cut 7 or 8 1/2 ekor ayam, kerat 7 - 8 bahagian, cuci bersih dan toskan

10 red onions 10 biji bawang merah*
6 cloves garlic (red onion & garlic blend) 6 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1/3 cup fermented soyabean (mashed) 1/3 cawan pes taucho (mat guna tauco biji2 dan mat lumatkan sedikit)
8 shitake mushrooms soaked 8 kuntum cendawan shittake segar, rendam
2 potatoes clean and cut into 4 2 biji kentang, kupas, potong 4 setiap 1, rendam
1 tbsp dark soy sauce 1 camca besar kicap pekat
1 tbsp light soy sauce 1 camca besar kicap cair atau secukup rasa
Sugar to taste Gula secukup rasa
Red and Green Chili cut Cili merah dan hijau, dipatah2
Parsley to garnish Hirisan daun sup, untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan taucho, kacau dan masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan ayam, gaul hingga mesra dan biar ayam kecut. Tuang air secukupnya dan biar mendidih.
  2. Masukkan kentang (toskan), tambah kicap pekat dan kicap cair (sedikit dahulu). Kacau dan biar mendidih dengan api sederhana hingga kentang 1/2 empuk. Tambah cendawan shittake (tos dan perah). Masak lagi hingga kentang empuk.
  3. Tambah sedikit gula dan masak hingga kuah pekat sedikit. Rasa dan jika kurang masin, boleh tambah lagi kicap cair. Masak sekejap dan boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup dan cili merah dan hijau yang dipatah2kan. Hidang bersama nasi hangat dan sambal belacan..
  • Heat up oil, fry the blended ingredients for 5 mins and add fermented soyabean.  Stir and cook til the oil floats a little, lower the heat and stir often.  Add chicken, mix well.  Add enough water and let it boil
  • Add in potaoes, add dark and light soy sauce (a little bit first). Stir in a medium heat and let the potatoes half cook.  Add shitake mushroom and continue cooking til the potaoes are fully cook
  • Add abit of sugar and cook til the gravy thickens. Taste and if its bland, can add abit more light soy sauce. Cook for a while and off the heat.  Garnish with parsley and chilis
untuk  'Kacau-goreng' (Stir-fry) Sayur recipe nie sebenarnye takde recipe ... nie recipe ikot sedap hati ok.  no fuss lah senang kata ... kalao ade ingredient just masok kan je.

 'Kacau-goreng' Sayur aka Stir-fry Veggie





Kalao lah guru melayu ku baca blog nie ade chance dia nangis tak berlagu. heh ... takpe lah kalao ade lagu pun bising kan.

BAHAN-BAHANNYA 

2 sq tofu cut into 8s and pan fry 2 keping tahu - dipotong 8 dan digoreng 

1 bunch of long beans 1 gengam batang kacang panjang - petik or just cut into bite size
8 shitake mushroom - left over from the ayam pongteh (sliced it)
5 red chilis 5 batang lada merah -blend
3 cloves garlic (blend both chilis and garlic) 3 ulas bawang putih - blend
2 tbsp oyster sauce 2 sudu makan sos tiram
1/2 cup water 1/2 cawan air
Salt to taste garam

CARA MEMBUATNYA

1.  Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan blended bawang and lada dan sampai berbau harum, masukkan pula tahu goreng, mushroom dan kacang panjang.
2. Goreng hingga masak sekata tak perlu sampai sayur lecur nanti tak sedap. Masukan sedikit garam dan sos tiram. Balik2kan sebentar dan padamkan api.  

  • Heat oil, fry blended ingredients for 5 mins, add fried tofu, mushrooms and long beans
  • Fry 5 to 10mins (u still want the long beans to be crunchy so do not cook it for too long).  Season it with salt and oyster sauce. Mix well off the heat

No comments: